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This document contains answers provided by the European Commission, DG Justice & 
Consumers, to questions from TIE. Official guidelines are under preparation. 

Disclaimer: At this stage the European Commission can only reply to our enquiries 
at service level as these issues will also be covered by the guidelines of the GPSR 
the Commission is going to adopt. Therefore, these do not represent an official 
interpretation of the Commission which is given by its Legal Service, nor do they 
represent an official interpretation of EU Law which is ultimately given by the Court 
of Justice of the European Union. 

- Question 1 – Obligations of economic operators in the case of distance sales 
- Question 2 – Second-hand products 
- Question 3 – Second-hand products – follow-up 
- Question 4 - Reporting of accidents 

Question 1 – Obligations of economic operators in the case of distance 
sales 

Article 19 Obligations of economic operators in the case of distance sales 

 Where economic operators make products available on the market online or through 
other means of distance sales, the offer of those products shall clearly and visibly 
indicate at least the following information: 

(a) name, registered trade name or registered trade mark of the manufacturer, as well as 
the postal and electronic address at which they can be contacted; 

(b) where the manufacturer is not established in the Union, the name, postal and 
electronic address of the responsible person within the meaning of Article 16(1) of 
this Regulation or Article 4(1) of Regulation (EU) 2019/1020; 

 For a manufacturer not established inside in the Union: Do online retailers have to show 
both of (a) manufacturer and (b) responsible person on their website, or does only (b) 
has to be shown? 

Response from the European Commission  

[………..] the requirements under Article 19 (a) and (b) are to be read as cumulative. 
Consequently, an online product offer / distance sales product offer should bear the 
required information on the manufacturer as requested under Article 19 (a) in any case, 
including those cases when the manufacturer is established outside the Union. If the 
manufacturer is not established in the Union, the product offer should bear, in addition 



to the requested information on the manufacturer, the name as well as postal and 
electronic address of the responsible person.  

 Article 22(9)b) GPSR also introduced similar requirement for sales via online 
marketplaces and requires that providers of online marketplace have to ensure that the 
information is displayed or otherwise made easily accessible by consumers on the 
product listing of their online interface.  

 

Question 2 – Second-hand products 

The requirements laid down in the Regulation will apply to second-hand products. 
Which obligations apply to who in that case? 

Response from the European Commission  

[……..] the GPSR applies to all products placed on the EU market; whether new, used or 
repaired, with the only exception of being products to be repaired or reconditioned 
where this is clearly stated (see Article 2(3) and Recital 16). Antiques are excluded from 
the scope of the GPSR (see article 2.1.(i) . 

Two situations can be distinguished depending on whether the product in question is 
sold by an economic operator or by a consumer. 

1) If an economic operator sells the second-hand product, that economic operator 
must ensure that the product complies with the Regulation. In this case, all 
provisions of the GPSR apply to the product in question and to the economic 
operators involved.  

2) If a consumer sells the second-hand product, they have no specific obligations 
under the GPSR, unless they can be considered an economic operator. 

 

Question 3 – Second-hand products – follow-up 

When a professional places a product on the market for the second time (second hand 
products), and when this professional is not the manufacturer, nor the importer (e.g. 
social economy or other operators with lucrative purpose)  of the product when it was 
placed on the market a first time 

 Are these professionals considered as natural or legal person and then covered by the 
definition  (13) of the ‘economic operator’ ? 

 



 If the answer is yes then, is it correct that they need to comply with the obligations for 
manufacturers under the GPSR? If not with the obligations of manufacturers,  with 
which obligations do they have to comply ? 

Response from the European Commission  

The definition of ‘Economic Operators’ in Article 3 (13) GPSR describes them as not only 
the manufacturer or importer, but “[…] any other natural or legal person who is subject 
to obligations in relation to the manufacture of products or making them available on the 
market in accordance with this Regulation”. As making available following Article 3 (6) 
implies “ […] any supply of a product for distribution, consumption or use on the Union 
market in the course of a commercial activity, whether in return for payment or free of 
charge”, this would mean that a professional acting in the way described by you, should 
comply with the GPSR. 

 The type of Economic Operator role that the professional has to assume is dependent 
on the types of activities this professional provides in relation to the product. For 
example, following the BlueGuide (Point 3.1 – Manufacturer): “ […] a person who places 
on the Union market second-hand products from a third country, or any product not 
designed or manufactured for the Union market, must assume the role of the 
manufacturer”. 

 If the product was already placed on the Union market, the professional would likely 
take up the role of the distributor or could also act as trader if offers the product via 
providers of online marketplaces.  

 In order to differentiate between citizens who sell second hand products and traders 
the GPSR applies the same principles as general EU consumer law on traders and 
consumers. Accordingly, by analogy the relevant ECJ jurisprudence clarifies that 
considering whether a consumer could qualify as a trader needs to be decided on a 
case-by-case basis, taking into account for example the regularity of the transactions it 
carries out, or whether he does so for profit. If on this basis a consumer is to be 
considered as a trader and offers the second-hand product in question via online 
marketplaces, it needs to respect the relevant obligations for the listing of such offer.  

 
Question 4: Accident reporting 

In some other jurisdictions, companies have to report on accidents where their products 
are “involved”, also if they are not dangerous. For example, it could be a toy lying on the 
floor and causes an adult to fall over and break an arm, fall down the stairs etc. The 
product itself is perfectly safe and compliant, but it will still have been “involved” in an 
accident that required medical care (and therefore the accident is reportable). 



 Article 20 in GPSR states in the heading “accidents related to safety of products” and in 
the actual text of the article there is a mentioning of “accidents caused by a product” but 
also “occurrences associated to the use of a product”. Recital 43 mentions “accidents 
that are caused by a product”. We also heard that companies are supposed to use the 
existing process for notification of dangerous products: Product Safety Business Alert 
Gateway (europa.eu). 

 The question we like to have clarified would be whether the intention of Article 20 is that 
operators shall only report an accident if their product has caused the accident and has 
been found to be dangerous, or if in fact there is an expectation to report any accident 
“associated” with the product (also if the product is not dangerous)? 

Response from the European Commission  

Indeed, not any accident “associated” with the product should be reported. When an 
accident occurs where a product is involved, the GPSR expects the manufacturer to 
check whether a product caused this accident. This does not require to assess the 
safety of the product itself but just to understand whether the circumstances of the 
accident can show some potential causality between the safety of the product and the 
accident. If there is a possible causality, the accident should be reported via the Safety 
Business Gateway without undue delay. Only after that moment the proper risk 
assessment of the product will start, determining whether the product is or no 
dangerous. Since the risk assessment can take some time (e.g. can include some 
laboratory checks, etc), the accident should be reported already before.  

Therefore the obvious cases as the one you mention when a person falls down over a toy 
laying down on the floor, are not to be à priori reported. But this needs to be assessed by 
the manufacturer on a case by case basis, taking into the circumstances and the 
foreseeable use and misuse of the product. 

 Also as the Blue Guide states (2.8. Reasonably foreseeable and intended use / 
misuse)  in regard to the obligation of market surveillance authorities to check the 
reasonably foreseeable use of products, “[…] not all risks can be prevented by product 
design”. Yet the line between association and causation and with it of reasonably 
foreseeable use are gradual. Therefore, the economic operator would have to decide on 
reporting on a case by case basis.  
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